Diabetes mellitus tip 2 i novine

Eksperimentalno na miševima su naučnici otkrili ćelije smeštene u maloj regiji veličine badema u hypothalamusu nazvane POMC (pro-opiomelanokortin) neuroni koje imaju receptore za dva hormona leptin i insulin, čime ove ćelije učestvuju u regulaciji nivoa šećera u krvi i telesne težine. Samo jedna injekcija hormona leptina kojeg luče ćelije masnog tkiva je kod miševa sa Dibatesom tip 1 pokazivao poboljšanje. Deficit insulina se nadoknađuje aktivacijom leptina, i obrnuto. 

Takođe je interesantan podatak da su ženke miševa bez oba receptora imale poteškoće u uzgoju i mala legla,  i da im je rasao nivo androgena i testosterona, a što ukazuje na mogućnost Sindroma Policističnih jajnika (gojaznost, srčane smetnje, maljavost, sterilitet, DM).

Dakle, sinergija oba hormona na POMC neurone  je neophodna za homeostazu nivoa glukoze u krvi i fertilnost. Ovo otkriće je veliko i daje pomak u novim tretmanima dijabetesa tipa 2.

 

Pacemaker u stomaku pomaže kod povraćanja

Želudačne eletkrične stimulacije su do sad klinički primenjivane kod pacijenata sa dijabetesom i bilo je pozitivnih rezultata.Ovaj tretman dovodi do redukcije mučnine i povraćanja ne samo kod stomačnih tegoba , dijabetesa nego i kod hemoterapije. Prostom  stimulacijom kroz kožu se vrši identifikacija kandidata koji mogu imati koristi od toga.

Naime, napravi se mali rez na koži pod lokalnom anestezijom, ubace dve male elektrode koje su spolja povezane sa pacemakerom. Ako je test dijagnostički pozitivan, ubacuje se operativno pacemaker u želudac. Pacemakerom se utiče na centre u mozgu za osećaj mučnine i povraćanja, aktivacijom nervnih puteva. Ovaj novitet znači olakšanje pacijentima sa ovim tegobama, i skraćivanje bolničkih dana.

 

Crna čokolada smanjuje krvni pritisak i rizik za srčane bolesti

Istraživanje u Nemačkoj kod pacijenata uzrasta 35-65 god. ukazuje da crna čokolada smanjuje kako krvni pritisak tako i srčane smetnje. Flavonoidi u kakau koji su sastavni deo svake crne čokolade omogućavaju snabdevanje NO iz ćelija unutrašnjeg zida krvnih sudova. NO je gas koji jednom pušten uzrokuje pokretljivost glatkih mišićnih ćelija endotela krvnih sudova, tj. dovodi do širenja krvnih sudova što sa druge strane smanjuje krvni pritisak. NO poboljšava i funkciju trombocita, čime je krv ređa, endotel krvnih sudova manje lepljiv tako da štiti i od tromboze. Da napomenem da je 100 gr crne čokolade 500 cal, čime ne mora da se redukuje unos ostale hrane. Makar jedna štangla nedeljno će nas zaštiti, a nama će svaki dan biti slađi i lepši.

 

Borovnica u jačanju odbrane organizma

Današnji postulati lečenja bolesti visokog krvnog sistema i srčanih tegoba nalažu veliku upotrebu acetil salicilne kiseline u vidu Andola, Aspirina, Cardiopirina što je mač sa dve oštrice. Sa jedne strane prevenira stvaranje krvnih ugrušaka, ali zato se mnogi žale na bolove u želucu. Upotreba probitoka je predlagana za mnoge digestivne smetnje. Pozitivan učinak probiotika potiče ne samo od dobrih bakterija nego i od metaboličkih produkata kao što je EXOPOLYSANA. Ovaj polimer moduliše imuni odgovor i pokazuje anti-ulceroznu aktivnost. Fermentisani mlečni proizvodi sa S.thermophilusom   CRL 1190 i Exopolysanom su pokazali pozitivan učinak na hronični gastritis modulirajći imuni odgovor laboratorijskih miševa tako što povećavaju debljinu želudačne sluzokože, a takođe povećavaju učinak Omeprazola.

Borovnica je puna polifenola, masne i propionske kiseline koje su izvor energije za ćelije digestivnog trakta. Vlakna borovnice se ne degradiraju mnogo u debelom crevu. Invitro je pokazano da produkti zapaljenja  ne dolaze u kontakt sa mukusom, već se uklope u vlakna borovnice i sa njima izbace fecesom. Tako da povećana upotreba kako probiotika, tako i borovnice pozitivno deluje na digestivni trakt a samim tim i na naš imuni odgovor na različite patogene.

 

Novi intragastrični balon

Ovaj balon pomaže gojaznim pacijentima da smršaju i mnogo je tolerantniji od tradicionalnog balona koji mora na šest meseci da se menja. Novi intragastrični balon je mnogo adaptilniji, bezbedniji, duže traje. Studije su rađene u Češkoj na osamnaest pacijenata (15 žena i 3 muškaraca), sa BMI od  39,4 i težinom od 114,9-252,8 kg. Nakon implantacije balona, su otpušteni na trodnevnu kašastu dijetu, i zamoljeni da održavaju 1200 cal dnevno uz inhibitore protonske pumpe. Nakon šest meseci od implantacije balona, četiri od pet balona su bila na mestu, tako da je četvoro pacijenata izgubilo više od polovine prvobitne težine. Posebno dizajniran ventil na balonu omogućuje prilagođavanje volumena balona u stomaku pacijenta za vreme rutinske endoskopske procedure. Ovakvo podešavanje balona je omogućeno i posle dva do tri meseca. Dva pacijenta koja nisu tolerisala balon u prve dve nedelje su imali opadajući volumen balona koji im je dozvoljavao nastavak tretmana. Pacijenti su se žalili na mučninu, povraćanje i stomačne bolove pet dana, ali sve je bilo u granicama podnošljivosti.

Balon je postavljen na uvijenom kateteru dizajniranom da izbegne migraciju u duodenum. Kateter ide peko žice vodilje i provučen kroz orogastričnu sondu, pod sedacijom se uvodi u želudac. Kalibracija na prekidaču identifikuje nivo ulaska. Inflacija počinje nakon endoskopske potvrde pozicije balona na esogastričnom spoju. Ubaci se 400-700 ml fiziološkog rastvora sa metilenskim plavim. Nakon inflacije se kateter izvuče iz balona, što automatski zatvara valvulu. Kad se vadi, izbuši se i kleštima izvadi. Mogu da se jave bol, i neprijatnost.

 

Nova vakcina protiv ateroskleroze

T-ćelije napadaju LDL holesterol i time dovode do upale odnosno ateroskleroze (AS).U Švedskoj je otkrivena vakcina protiv receptora T-ćelija, koja time inhibira AS.

Holesterol se transportuje krvlju u LDL partikulama, formirajući masne kapi koje se nagomilavaju na zidovima krvnih sudova. LDL aktivira odbranu i dovodi do zapaljenja u krvnim sudovima što dovodi do AS. Kad aterosklerotični plak rupturira, formira se krvni koagulum koji može da dovede do srčanog udara ili moždanog udara. Imune snage tela rade normalno sve dok je LDL u krvi, jetri ili limfnim nodusima. Ali kad se LDL pojavi u krvnim sudovima arterija, inhibitorna snaga T-ćelija nije dovoljna. T-ćelije se aktiviraju i započinje zapaljenje. 

Vakcinacijom protiv receptora koje T-ćelija koriste da prepoznaju LDL može da blokira imunološku reakciju, i redukuje bolest. Dosad je potvrđeno dejstvo kod životinja  a na putu je kliničko testiranje.

Crna čokolada
Pacemaker u stomaku